Steeds meer mensen leiden aan long covid. Deze mensen ervaren vaak klachten zoals vermoeidheid, een verslechterde conditie en ademhalingsklachten. Door de verslechterde conditie voelen mensen zich nog vermoeider. Daarom is het belangrijk om aan je conditie te blijven werken. Dit moet echter op een rustige manier. Hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel.

Overleg met een fysiotherapeut

Als je lijdt aan long covid heb je recht op extra behandelingen van verschillende paramedici, waaronder een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut onderzoekt hoe je conditie nu is en stelt samen met je een doel. Vervolgens maakt de fysiotherapeut een trainingsschema voor je. Vaak is het trainen deels onder begeleiding van de fysiotherapeut en deels zelfstandig. Wil je naast het trainingsschema een andere sport beoefenen? Overleg dit dan altijd met je fysiotherapeut. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat té veel sporten je herstel kan verlangzamen. Sporten op een te hoog tempo kan hetzelfde effect hebben.

Houd je progressie bij

Je kunt je progressie makkelijk bijhouden via een app. Nog makkelijker is om een smartwatch te gebruiken. Dan wordt je progressie automatisch bijgehouden en hoef je niets handmatig in te voeren. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar ook mentale energie. Dit is extra belangrijk als je last hebt van long covid. Veel mensen voelen zich namelijk ook mentaal vermoeid en hebben een slechter geheugen. Als je in een app je progressie handmatig moet bijhouden is er de kans dat je het vergeet bij te houden. Dit probleem heb je niet met een smartwatch. Per smartwatch verschilt het welke functionaliteiten de smartwatch heeft. Met alle smartwatches kun je je beweging bijhouden. Andere functionaliteiten zijn onder andere je hartslag en stress bijhouden, herinneringen ontvangen om te bewegen en het ontvangen van meldingen van je telefoon. Dit laatste kan je ook uitschakelen als je bijvoorbeeld last krijgt van te veel prikkels. Overweeg je om een smartwatch aan te schaffen? Dan heb je keuze uit diverse merken en varianten, zoals Garmin, Apple en Samsung. Houd er wel rekening mee dat elke smartwatch andere bandjes heeft. Garmin bandjes hebben bijvoorbeeld een fitting dan Samsung Galaxy Watch bandjes.

Wees realistisch

Houd bij het werken aan je conditie altijd in gedachte dat je nog aan het herstellen bent. Veel mensen vergelijken zichzelf tijdens het sporten met hoe hun conditie was voor de besmetting met corona. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat het verbeteren van hun conditie erg langzaam gaat. Dit werkt voor veel mensen demotiverend, maar dit is echter geen realistische vergelijking. Vergelijk jezelf met hoe je conditie nu is.

Het aanpassen van je voeding kan je herstel versnellen, bijvoorbeeld door meer eiwitten te eten. Sommige mensen met long covid hebben een verminderde eetlust, doordat hun reuk- en smaakvermogen minder is geworden. Een diëtist kan je adviseren hoe je meer (eiwitten) kunt eten.